Czerwone pieprzyki na skórze

Większość pieprzyków pojawia się w dzieciństwie lub w wieku dojrzewania. Natomiast, kiedy osiągniemy średni wiek mogą zacząć występować u nas tak zwane punkty rubinowe. Nazywane są też (z łaciny) naczyniakami starczymi, ale zwykle zauważa się je już przed 40 rokiem życia.

Punkty rubinowe to rodzaj czerwonych pieprzyków, które nie są w żaden sposób groźne dla zdrowia. Przybierają one postać niedużych plam albo grudek w kolorze czerwonym, różowym czy fioletowym. Skąd się biorą? Powstawanie tych punktów związane jest z rozszerzaniem się naczynek krwionośnych. Dochodzi do tego dopiero po 30 roku życia, jednak nie oznacza wcale, że już się starzejemy… Czerwone pieprzyki pojawiają się zwykle na plecach oraz brzuchu. Jeśli któryś z nich powstanie w takim miejscu, że może być regularnie uszkadzany i w związku z tym krwawić, to lepiej go zlikwidować. Natomiast o ile usuwanie pieprzyków w kolorze brązowym bywa wskazane ze względu na zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia raka skóry, to w przypadku pieprzyków czerwonych nie ma w ogóle takiego ryzyka.

W niektórych przypadkach powstawanie naczyniaków wiąże się z nadciśnieniem, problemami z krążeniem, układem pokarmowym, wątrobą czy hormonami. Jednak jeśli wystąpieniu czerwonych pieprzyków nie towarzyszą żadne niepokojące objawy, to nie ma się czym martwić. Oczywiście zdarza się tak, że ktoś chce je usunąć ze względów estetycznych. Najlepiej zrobić to korzystając z zabiegu laserowego lub elektrokoagulacji. Zabieg przeprowadza się przy znieczuleniu miejscowym. Pozostają po nim strupki, które utrzymują się kilkanaście dni, a potem odpadają. Poza tym przez dobę odczuwa się pieczenie, które nie jest jednak bardzo dokuczliwe. Koniecznie należy pamiętać o przeciwwskazaniach do laseroterapii i elektrokoagulacji. Pośród nich na pewno można wymienić ciążę, świeżą opaleniznę, stosowanie pewnych leków, padaczkę. Natomiast tak to już bywa, że jednym osobom różnego rodzaju pieprzyki i znamiona przeszkadzają bardziej, innym mniej. Z pewnością bardzo wiele zależy też od miejsca powstania naczyniaka i jego wyglądu.